Voedselallergieën & -intoleranties

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Mijn doel is om je te begeleiden naar een dieet dat veilig en voedzaam is, zonder onnodige beperkingen.

Voedselallergieën

Voedselallergieën ontstaan door een ongewone reactie van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten in de voeding. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten die variëren van huiduitslag en ademhalingsproblemen tot maag-darmklachten en hartkloppingen.

Er zijn twee soorten voedselallergieën:

  • IgE-gemedieerde allergieën: Hierbij worden antistoffen aangetoond in het bloed. Reacties treden meestal binnen 15-20 minuten op.
  • Niet-IgE-gemedieerde allergieën: Hier zijn geen antistoffen aantoonbaar, maar reacties kunnen vertraagd optreden, meestal na 24-48 uur.

    De 14 meest voorkomende allergenen (en ook de allergenen die wettelijk gezien op een verpakking moeten worden aangeduid) zijn:

    Koemelk          Pinda          Schaaldieren          Kippenei          Noten          Schelpdieren     Sesam

    Soja                 Vis              Mosterd                  Tarwe               Lupine        Selderij              Sulfieten

     

    Voedselallergieën verschillen per persoon in ernst en manifestatie. Daarom is het belangrijk om samen te werken met je huisarts of specialist om een dieet op te stellen dat zo uitgebreid mogelijk blijft.

    Een voedselallergie kan in de loop van de jaren milder of ernstiger worden, daarom is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken bij uw specialist of uw allergiediëtist.

     

    Voedselintoleranties & pseudo-allergieën

    Bij voedselintoleranties en pseudo-allergieën speelt het immuunsysteem geen rol. Er kunnen verschillende factoren een rol spelen:

    • een tekort aan enzymen (vb. lactose-intolerantie)
    • een tekort aan een transporteiwit (vb. fructose-intolerantie)
    • een overgevoeligheid aan stoffen die van nature in voedingsmidelen voorkomen (vb. histamine en andere pseudo-allergenen)
    • een overgevoeligheid aan stoffen die toegevoegd worden aan bepaalde voedingsmiddelen (vb. pseudo-allergenen)

    Klachten kunnen mild tot ernstig zijn en treden meestal tot 3 dagen na inname op.

    Bij een voedselintolerantie en pseudo-allergieën ligt de tolerantiegrens bij iedereen anders. Met andere woorden, sommige personen verdragen meer van het voedingsmiddel dan anderen, vooraleer er klachten optreden. Het is dus belangrijk om deze persoonlijke tolerantiegrens te bepalen.

    De aanpak van voedselintoleranties en pseudo-allergieën:

    • Eliminatiedieet: Start met het weglaten van verdachte voedingsmiddelen.
    • Herintroductiefase: Geleidelijke herintroductie om je persoonlijke tolerantiegrens te bepalen.

    Eenmaal je je triggers kent, kan het zijn dat je geholpen bent met specifieke voedingssupplementen. In mijn praktijk werk ik met de supplementen van Intoleran. Zij zorgen voor een gamma aan spijsverteringsenzymes die je darmen gaan ondersteunen in het verwerken van heel wat verschillende voedingsmiddelen.

    Zij werken bij een breed gamma aan voedselintoleranties:

    • Lactase bij lactose-intolerantie
    • Fibractase bij intolerantie voor fructanen & galactanen
    • Fructase bij een intolerantie voor fructose
    • Quatrase bij een intolerantie voor meerdere FODMaPs (oa. lactose, fructose, galactanen & fructanen)

    Ben je in begeleiding in de praktijk? Vraag dan zeker je gratis staaltje bij je volgend consult. Merk je dat de supplementen je klachten helpen, kan je altijd een doosje in de praktijk aankopen.

    Ben je niet bij mij in begeleiding? Dan kan je zeker een kijkje nemen op de website van Intoleran voor meer informatie of stuur me een berichtje via het contactformulier!

     

    1e consult: 60 minuten – € 67,00

    Volgende consulten: 30 minuten – € 33,00

     

    Interesse?

    Boek een intakegesprek waarin ik luister naar jouw specifieke behoeften en mijn werkwijze uitleg. Samen stellen we een plan op dat past bij jouw unieke situatie en doelen. Zet de eerste stap naar een veilig en voedzaam dieet, en ervaar de rust van een op maat gemaakt voedingsadvies.

    Hoe je een voedselallergie of -intolerantie kan combineren met intuïtief eten, vertel ik je graag in deze aflevering van mijn podcast: