Low FODMaP-dieet

Dit dieet werd ontwikkeld in Australië om de behandeling van patiënten met het prikkelbare darm syndroom te ondersteunen. 10-15% van de bevolking heeft last van dit prikkelbare darm syndroom. Ook patiënten met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en coeliakie kunnen baat hebben bij dit dieet. Het FODMaP beperkt dieet zal dus de klachten verminderen maar niet het prikkelbare darm syndroom  genezen. Het dieet is wetenschappelijk onderbouwd en bevat alle nutriënten die nodig zijn in een gezonde voeding.

FODMaP is een verzamelnaam voor allerlei kleine moleculen (voornamelijk korteketen koolhydraten) uit onze voeding. Deze moleculen worden echter niet goed opgenomen in de dunne darm. Hierdoor passeren ze verder naar de dikke darm, waar ze opgegeten gaan worden door de talrijke bacteriën die er aanwezig zijn. Hierdoor wordt gas geproduceerd met symptomen zoals opgeblazenheid, winderigheid en een ongemakkelijk gevoel in de buik tot gevolg. Een ander veel voorkomend symptoom is diarree. Dit wordt veroorzaakt door een grotere aantrekking van vocht naar de dunne en de dikke darm.

De klachten zijn vaak al lang aanwezig maar kunnen ook tijdelijk of in specifieke periodes voorkomen. De klachten zijn meestal wisselend van aard maar hebben wel duidelijk een effect op de levenskwaliteit.

Hoe verloopt de behandeling:

Tijdens de intake stel ik heel veel vragen om een goed beeld te krijgen van je klachten, je medische geschiedenis en je levensstijl. Indien het nodig blijkt, krijg je een uitgebreide uitleg over het low FODMap-dieet, inclusief een stevige informatiebundel met algemene uitleg, voedingslijsten, een hele hoop recepten en andere tips & tricks. De eerste fase van het dieet duurt ongeveer 4 weken.

Soms starten we ook met een light-versie van het dieet. Dat wilt zeggen dat het niet nodig is om het dieet volledig te volgen maar dat er gedeeltes uit gehaald worden.

Toch zie ik je na 2 weken al terug om samen te overlopen hoe het gegaan is, hoe het verloop van de klachten is en of er nog aanpassingen nodig zijn. Deze consultatie is vooral belangrijk om te bekijken of je voldoende gevarieerd eet en of al de nodige voedingsstoffen in je eetpatroon verwerkt zitten.

2 weken daarna kom je terug om de herintroductiefase te bespreken. Die herintroductiefase duurt minstens 8 weken maar kan ook wat langer duren, afhankelijk van de reacties die je gaat hebben. We overlopen hoe de herintroductiefase in zijn werk gaat en stellen samen een schema op.

Na 4 weken bespreken we dan hoe de eerste testen geweest zijn en passen we indien nodig je eetpatroon verder aan. Nog eens 4 weken later ben je al een heel eind opgeschoten met testen en kunnen er vaak al combinatietesten gebeuren. Ook hier krijg je weer een volledig overzicht van mee.

Meestal zie ik je dan na 1-2 maanden nog eens terug om de way of life fase te bespreken en de behandeling af te ronden.

Een behandeling omvat ongeveer 6 consultaties, verspreid over ongeveer 6 maanden (afhankelijk van de duur van de herintroductiefase).

 

1e consult: 60 minuten – € 67,00

Volgende consulten: 30 minuten – € 33,00